LICEUL CU PROGRAM SPORTIV "AVRAM IANCU" ZALAU, SALAJ

"Drumul tău spre performanță!"

 

INVITATIE DE PARTICIPARE pentru achizitia de bunuri-0ct.2020

 

BUGET ALOCAT LICEULUI CU PROGRAM SPORTIV "A.IANCU" ZALĂU

Criterii specifice pentru transfer consimtit intre unitatile de invatamant-2019

EvNat2020 - Flux de lucru unitati scolare

Ordin comun 4267_2020

OMEC_4248_EN

OMEC-OMS 4266-840- suspendare  cursuri si activ. in perioada 2-12.06.2020

           ANUNȚ:LICEUL CU PROGRAM  SPORTIV “AVRAM IANCU” ZALAU   ORGANIZEAZA CONCURS  PENTRU  OCUPAREA  UNUI  POST DE MUNCITOR CALIFICAT , PE  PERIOADA  NEDETERMINATA

 Concursul va avea loc in data de 16.11.2020 , ora 10, la sediul unitatii.

   Dosarele se vor depune la secretariatul unitatii in perioada 23.10 - 06.11.2020 , intre orele 8,00 – 15,00.

   Dosar  de inscriere:

 

 • Cerere
 • Copie dupa actele de studii
 • Copie dupa carnetul de munca
 • Curriculum – vitae
 • Cazierul judiciar
 • Adeverinta  medicala (de la medicul de familie)
 • Copie dupa buletinul  de identitate

 

      Informatii suplimentare la secretariatul unitatii  - tel. 0260 613411

 

 

                                                                                                  

        Reabilitarea termică a
Liceului cu Program Sportiv "A.Iancu" Zalău

 GREEN-NEWS

              Acest Green-News se vrea a fi un mijloc de informare şi conştientizare pentru elevi, un ghid al principalelor probleme cu care se confruntă natura. Protejarea mediului  este  fundamentală  în zilele noastre. Trebuie să ne gândim atât la noi, cât şi la nevoile viitoarelor generaţii. Modul  nostru de viaţă pune planeta la încercare. Consumăm tot maimult din resursele naturale şi punem în pericol sistemele de mediu-apa, pamântul, aerul. Acest lucru nu poate continua la nesfârşit, cu atât mai mult cu cât populaţia lumii continuă să crească. Dacă nu ne schimbăm comportamentul acum, viitorul nostru va fi mai puţin sigur şi tot mai mulţi oameni se vor lupta cu resursele naturale din ce în ce mai reduse. Trebuie să trecem neapărat la un consum raţional.  Fie că ne place sau nu, omenirea nu există izolat,ci face parte dintr-un sistem complex alăuri de plante, animale şi alte organisme. O schimbare într-o parte a acestui ecosistem are repercursiuni asupa tuturor celorlalte părţi şi pe măsură ce continuăm să producem schimbări radicale în lumea ce ne înconjoară, viitorul nostru atârnă în balanţă. Adevărul este că, mulţi oameni sunt preocupaţi de situaţia mediului înconjurător dar nu-şi fac probleme când aruncă gunoaiele pe jos sau într-un râu, ori, când lasă luminile aprinse. Aceste lucruri par banale, dar dacă fiecare dintre miliardele de locuitori ai Pământului ar fi atent la aceste lucruri, situaţia degradării mediului s-ar schimba mult.Cu scopul de a-şi aduce o mică contribuţia la protejarea naturii, elevii Liceului cu Program Sportiv “Avram Iancu” din Zalău, s-au implicat în activităţi de protecţia mediului şi dezvoltare durabilă.

                             Prof. Adriana Marian-Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu”Zalău

 

MOTTO:  ,,Dacă vă gândiţi la anul ce va urma,
plantaţi seminţe;
Dacă vă gândiţi la următorii 10 ani,
plantaţi copaci;
Dacă vă gândiţi la 100 de ani de acum înainte, educaţi copiii.”

                                                                      (Proverb chinezesc)

Problemele de ecologie nu mai sunt de domeniul SF-ului de multă vreme. Sunt probleme cu care societatea noastră se confruntă zilnic iar fiecare individ are un rol cât de mic.  Prin "poluare" se înţelege impurificarea mediului înconjurător datorită influenţei omului. Această lucrare doreşte să prezinte cât mai interesant problemele de mediu cu care se confruntă omenirea. Omenirea? E mult spus? În ţara noastră problemele de ecologie au fost şi încă mai sunt tratate cu neseriozitate de marea majoritate a populaţiei.Cum bine au observat biologii, omul este singura fiinţă care îşi distruge mediul în care trăieşte. De ce? Răspunsuri ar fi multe: nepăsarea, lipsa educaţiei, incultura, inconştienţa fac din om cel mai mare inamic natural al planetei. Omul încă nu a învăţat, sau mai bine spus a uitat cum să trăiască în armonie cu natura. Prin urmare, această lucrare de ecologie doreşte să facă educaţie ecologică, îşi propune să treacă de formule socotite câteodată stupide de genul "nu aruncaţi hârtii pe jos" pentru a vă face să realizaţi că zilnic respiraţi gaze de eşapament iar apa de la robinet are prea mult clor. Mediul înconjurător descrie cel mai bine gradul de civilizatie al societăţii în care trăim. Prin urmare, a face un bine naturii, înseamna a face un bine societăţii şi indivizilor ei. Starea mediului înconjurător depinde de fiecare dintre noi, ne afectează în mod direct viaţa şi sănătatea. Să trăim în armonie cu natura - e oare aşa de greu de realizat? Sticla, hârtia, plasticul se pot recicla cu succes, s-a inventat maşina de spălat fără detergenţi, călătoriile cu bicicleta sunt mai sănătoase decât cele cu automobilul iar folosirea transportului în comun reduce poluarea în oraş.                                                         

Viitorul depinde de noi. Dar nouă ne pasă?                                                  

ÎNTREBĂRI?

ŞTIŢI....

 • Care sunt factorii poluării mediului?
 • Care sunt efectele poluării?
 • Cum putem proteja natura?
 • Care sunt plantele şi animalele ocrotite de lege?

ŞI  IAR ÎNTREBĂRI.....

 • Ce înseamnă poluare?
 • Cine poluează mediul înconjurător?
 • Care sunt principalele surse de poluare ale apei, aerului, solului?
 • Cum poate fi redusă poluarea apei, a aerului, a solului?
 • De ce trebuie să ocrotim plantele şi animalele?
 • Ce pot face copiii pentru a ajuta natura?                                                                                                                        În Legea protecţiei mediului, mediul înconjurător este ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul şi subsolul, toate straturile atmosferei, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale şi spirituale.

 

 10 sugestii de a reduce risipa de energie:

 1. Dă caloriferele mai încet-reducând temperatura doar cu 10 poţi reduce cheltuielile cu energia ale familiei tale cu 5-10%.
 2. Înlocuieşte ferestrele simple cu unele duble-astfel vei reduce la jumătate pierderea de energie prin ferestre.
 3. Instalează un bun sistem de izolaţie a locuinţei-un mod eficient de a reduce emisiile de CO2 şi de a economisi energie pe termen lung.
 4. Foloseşte becuri economice-acestea consumă mult mai puţin şi pot fi folosite pe o perioadă mai lungă-şi stinge luminile atunci când nu ai nevoie de ele.
 5. Scoate din priză încărcătorul de la telefonul mobil atunci când nu-l foloseşti. Încărcătorul consumă electricitate chiar şi când nu e conectat la telefon.
 6. Gândeşte-te bine înainte de a tipări un document sau un email. Un cetăţean european  foloseşte în jur de 20 kg de hârtie pe lună!
 7. Nu lăsa aparate precum televizorul, casetofonul sau calculatorul în standby-foloseşte butonul “on/off”.
 8. Aşteaptă până când maşina de spălat haine sau vase este plină înante de a o folosi.
 9. Atunci când îţi faci un ceai sau o cafea, fierbe doar cantitatea de apă de care ai nevoie în loc să umpli tot vasul cu apă.
 10. Aşează frigiderul departe de aragaz sau de alte surse de căldură.